Photoshop bu kez kaybetti!

Son zamanlarda UX ve UI Design açısından adından çokca söz edilen Sketch’le ilk tanışmam biraz önyargılı oldu. Zaten çözmem gereken problemleri Adobe Photoshop’da çözebiliyordum.  Her yeni güncelleme ile birlikte daha çok özelliği içinde barındırmaya başlayan Photoshop’ta yapamadığım neyi başka bir programda yapabilirdim ki? Katıldığım meetuplarda farkettim ki tasarımcıların ciddi bir çoğunluğu Sketch kullanmaya başlamıştı ve üzerinde çalıştığım projeleri yazılım aşamasına gönderdiğim zaman ‘skecth ile gönderebilir misiniz?’ cümlelerini çok sık duymaya başlamam bu pencereyi açmamda etkili olduğunu söyleyebilirim. Çok kısa bir süre içinde de Photoshop yerine Sketch’i kullanmaya başladım.

Photoshop ve Sketch karşılaştırmasında söylenebilecek ilk şey Sketch’in arayüz tasarımı (UI – UX) için tasarlanmış olması. Bu da UI tasarımında ona büyük bir avantaj sağlıyor. Çünkü Photoshop gibi birçok kreatif işi yapmaya değil, sadece arayüze odaklı. Dolayısıyla Photoshop’un sahip olduğu yeteneklerin bir çoğunun  UI ve UX projelerde çok sık kullanılmadığı da bir gerçek. Yani kısacası tatlıyı çorba kaşığı ile değil, tatlı kaşığı ile yemek gibi bir durum.

 

Photoshop ve Sketch arasındaki teknik farklar.

  • Photoshop piksel tabanlı, Sketch ise vektörel bir program. Bu sayede Sketch’in dosya boyutları daha küçük oluyor ve bu bilgisayarın performansını da etkiliyor.
  • Sketch, Photoshop’a göre daha iyi render alıyor. Web görümüne daha yakın bir çıktı alabiliyorsunuz.
  • Photoshop’ta grid’leri tek tek kendiniz oluşturmak zorundasınız ama Sketch içinde grid şablonlarınızı hızlıca oluşturabilirsiniz.
  • Objelerin mesafelerini ve ebatlarını hızlıca görebiliyorsunuz.
  • Tek döküman içinde birden fazla artboard’u yanyana açıp çok hızlı bir şekilde çalışabiliyorsunuz. Symbols ve styles sayesinde de tüm sayfaları senkronize şekilde güncelleyebiliyorsunuz. Örneğin bir Symbol haline getirdiğiniz bir buton tasarladınız ve butonu 10 farklı sayfada kullandığınızı varsayalım. Daha sonra butonun tasarımını değiştirmeye karar verdiğinizde symbol layouttaki butonu değiştirmeniz yetirli oluyor. Diğer tüm sayfalarda güncelleme otomatik olarak gerçekleşiyor.
  • Tek seferde birden fazla boyutta ve formatta export alabilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz objeler üstünde değişiklikleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Örneğin yuvarlak köşeli bir dörtgenin radius değerini değiştirmek için Photoshop gibi silip baştan çizmenize gerek yok.
  • İnvision, craft, ve zeplin gibi pluginler sayesinde sunum ve çıktı alternatifleri çok pratikleşiyor. Yazılımcıların işini de ciddi anlamda kolaylaştırıyor.

 

Sketch yaşına göre çok daha sorunsuz çalışıyor. Bu günlerde bu gelişmeyi Adobe de farketti ve Skecth’e alternatif bir yazılım geliştirmeye başladı. Adobe Experience Design CC. Şuan preview sürümü olan yazılımda sadece Mac Os platformunda çalışıyor. Yakın zamanda Adobe bu konuda da tek el olmak isteyebilir 🙂
Açıkcası ben Sketch ile geç tanıştığım için üzgünüm ve Sketch ile yapabileceğim bir işi, başka bir programda yapmayı deneyeceğimi sanmıyorum. Henüz bitmemiş projelerimin kalan kısımlarını da Sketch ile nihayetlendirmeyi planlıyorum.